Menu

Tietotekniikka ja globalisoituminen

Tietotekniikka on globalisaation edellytys. 1990 – luvun muutokset ja parannukset tietokoneiden kovalevyille, ohjelmille ja kommunikointiin ovat luoneet laajalle levinnyttä kehitystä tiedon saatavuuden ja taloudellisen potentiaalin suhteen. Tämä kehitys on tehostanut kaikkia talouden sektoreita. Tietotekniikka tarjoaa alustan kommunikoinnin verkostolle joka sisältää laajan kirjon tuotteita, ideoita ja resursseja ympäri maailman, katsomatta ihmisen sijaintiin. Tehokkaiden ja nopeiden tiedonjaon kanavien luonti on aloittanut maailmanlaajuisen integraation.

Viimeaikaiset edistymisaskeleet kommunikoinnissa, viestinnässä ja digitaalisen tiedon prosessoinnissa muokkaa jatkuvasti taloutta ja sosiaalista elämää, useissa eri maissa.

Tietotekniikan luomat tai innoittamat tuotteet ovat käytössä lähes jokaisessa elämän osa – alueessa. Erityisesti erilaisten ohjelmien leviäminen on ollut nopeaa ja muutamassa kymmenessä vuodessa esimerkiksi tietokoneet ovat yleistyneet kaikkialla maailmassa. Viisitoista vuotta sitten mukana kannettiin lähes käsivarren kokoisia puhelimia ja nykypäivänä melkein kaikilta löytyy älypuhelimet mikä mahtuvat helposti takataskuun.

Dramaattisimman muutos tapahtui kun keksittiin ja julkaistiin internet kaikkien ulottuville. Nykypäivänä netistä on tullut kaupallinen paikka joka luo uusia kohtaamispaikkoja kuluttajien ja tarjoajien välisille kanssakäymisille, paikan yrityksille valvoa tuotteiden kulkua ja tuotteiden markkinointia sekä kohtauspaikan työpaikan etsijöille ja tarjoajille. Netti on myös ihmisten kohtaamispaikka, joka on unohtumattomasti piirtynyt nykykulttuuriin. Sosiaalinen media kaikkine muotoineen on mahdollistanut globalisaation vieläkin tehokkaammalla tavalla.

Tietotekniikka on mahdollistanut myös erilaisten nettipelien globalisoitumisen – voit pelata monia pelejä riippumatta maantieteellisestä sijainnistasi ja osa näistä peleistä on täysin ilmaisia. Eräs tällainen pelejä tarjoava sivusto on Mummys Gold, josta löytyy runsaasti erilaisia moneen makuun sopivia pelivaihtoehtoja. Kansainvälisillä pelikentillä kannattaa osata edes jonkinverran kansainvälistä pelislangia, jotta yhteydenpito muihin pelaajiin onnistuu sujuvasti.

Tietokoneiden ja muun teknologian tuotteiden muuttuessa yhä edullisimmiksi, niitä voidaan löytää jopa maailman köyhimmiltä alueilta. Syrjäytyneet ihmiset ja uudet tuttavuudet voivat tavata yksityisen elämän, harrastuksen, työn tai kaupankäynnin merkeissä internetin välityksellä. Vaikka puhelimet auttoivatkin globalisaatiossa hiukan, on internetin asema täysin lyömätön. Koskaan aikaisemmin ei maailma ole ollut näin pieni, eikä koskaan aikaisemmin olla voitu jakaa tietoa äärimmäisen nopeasti maapallon toiselta laidalta toiselle.

Internetin kaltaista viestinnän ja kommunikoinnin mullistavaa ja globalisaatiota edistävInformation technology and globalizationää tuotetta tai palvelua tuskin tullaan näkemään uudestaan, mutta tämä ei tarkoita etteikö kehitystä tapahtuisi. Tietotekniikka jatkaa kehitystään ja tuo yhä uudempia, helpompia ja nopeampia tapoja kommunikointiin ja seuraavana tähtäimenä onkin kommunikointi suoraan mielten välillä. Tulevaisuus jättää nähtäväksi mitä muita tietotekniikan keksintöjä on luvassa ja miten ne vaikuttavat koko maapalloon ja sen väestöön.