Menu

Teknologian suomalaiset keksinnöt

Suomalaiset teknologian tuotteet ovat tunnettuja maailmalla poikkeuksellisen korkeasta laadusta ja ehdottomasta luotettavuudesta. Erityisesti hyödyllisimmät keksinnöt syntyvät niiden todellisesta tarpeesta ja parhaimmat innovaatiot jäävät elämään pitkään, kehittyen ja luoden ajan kuluessa jopa kokonaan uusia aloja teollisuuteen.

Alla listana esimerkkejä suomalaisista innovaatioista;

  • AIV-Rehu

Tämä rehun muoto käyttää hyväkseen muurahaishappoa ja se on ainut suomalainen keksintö, mikä on koskaan saanut Nobel – palkintoa.

  • Liekkisulatusmenetelmä

Vuonna 1948 Outokumpu Oy:n patentoima keksintö on kone jossa esilämmitetty ilma ja hienojakoinen malmirikaste reagoivat toisiinsa käyttäen hyväkseen malmin omaa palamislämpöä. Tämä on yksi suomen taloudellisesti merkittävimpiä keksintöjä.

  • Ksylitoli

XylitolEräs maailmanlaajuista menestystä kerännyt suomalainen keksintö on ksylitoli, joka on kemiallisesti makeaa sokerialkoholia. Sitä käytetään edelleen sokerittomissa tuotteissa, esimerkiksi purukumissa sekä hammastahnoissa ja se ehkäisee muun muassa hammaskariesta.

 

  • Biohajoavat istukkeet

Tarvittaessa luunmurtumia voidaan korjata biohajoavilla istukkeilla, jotka ovat luunauloja ja – ruuveja. Muutaman kuukauden päästä nämä liukenevat itsestään, vaikka niiden valmistusaineena on luja maitohappopolymeeri.

  • Benecol

Elintarvikkeiden valmistuksessa voidaan muuttaa kiteiset kasvistanolit rasvaliukoisiksi ja menetelmälle haettiinkin patenttia vuonna 1991. Benecol – levite saapui markkinoille vuonna 1995 ja sillä on veren kolesterolitasoa alentava vaikutus.

  • Linux-käyttöjärjestelmä

Tämä tietokoneiden käyttöjärjestelmä sai alkunsa 1990 – luvun alkupuolella. Linux – käyttöjärjestelmä oli internetissä kaikkien saatavilla ja myöhemmin sen kehittelyyn osallistui tuhansia tietokoneharrastajia maailman eri kolkista. Linux on vieläkin suhteellisen suosittu erityisesti palvelimissa ja vuonna 2005 sillä oli arvioiden mukaan noin 29 miljoonaa uskollista käyttäjää.

  • Sykemittari

Aikaisemmin sykettä mitattiin kellon ja sormen avulla ranteesta, mutta vuonna 1976 suomalainen Seppo Säynäjäkangas keksi sykemittarin. Alkuperäinen versio toteutettiin telemetrisellä periaatteella toimivalla tekniikalla, siinä oli sähkökenttää aistiva vastaanotin ja sähköstaattinen lähetin. Sama suomalainen perusti sykemittarin tuotantoa ja kehittämistä varten yrityksen Polar Electron joka toimii vieläkin.

  • Abloy-lukko

Vuonna 1919 Emil Henriksson keksi Abloy-lukon. Hän sai inspiraation vuonna 1907 kassakoneen kiertyvistä rattaista ja päätti soveltaa samaa ideaa lukkoihin. Abloy-lukot olivat aikanaan ainoa lukko jota ei pystytty tiirikoimaan. Nämä lukot olivat yksi suomalaisten ensimmäisistä keksinnöistä ja niitä käytetään vieläkin.