Menu

Teknologian kehityksen vaikutus ihmisten elinikään

Teknologia on tehnyt ihmisten elämästä helpompaa ja samalla turvallisempaa sekä terveellisempää. Mahdollisuudet ja ratkaisut erilaisten tautien hoitoon ovat muuttaneet lääketieteemme ja mahdollistaneet entistä pidemmän elinajan odotuksen. Ensimmäiset suuret teknologian lääketieteen panostukset olivat penisilliini tulehduksiin ja polio rokote. Nämä yksinään nostivat ihmisten elinikää huomattavasti ja tämä oli vasta alkua tekthe impact of technological development, people's living agenologian aiheuttamalle lääketieteen kasvulle.

Teknologian avulla voidaan tarkkailla ja ennaltaehkäistä useita eri sairauksia, ennen kuin ihminen edes sairastuu niihin. Yksilöiden alttius erilaisille geneettisille sairauksille voidaan selvittää tehokkaasti ja esimerkiksi vereen voidaan laittaa pieniä nanorobotteja, jotka ilmoittavat mikäli yksilö on sairastumassa. Vielä 1990-luvun alkupuolella lähes varmasti kuolettavia tauteja on pystytty parantamaan tai niiden kehitystä on voitu hidastaa merkittävästi.

Teknologian avulla voidaan ennustaa ja ehkäistä myös monia luonnonkatastrofeja, jotka muuten vaatisivat kymmenien, jollei tuhansien, ihmisten hengen.

Lisäksi teknologia on mahdollistanut avun saannin esimerkiksi onnettomuuspaikoille, mahdollisimman nopeasti. Vaikeakulkuisimmatkaan paikat eivät ole nykyteknologian ulottumattomissa, keskelle merta haaksirikkoutunut veneen henkilöstö voidaan pelastaa helikopterilla ja erilaiset moottorikelkat pääsevät kulkemaan pahimmissakin lumikasoissa.

Vaikka teknologian kehitys on saanut aikaan monia positiivisia ja odotettua elinikää pidentäviä tuotteita ja keksintöjä, huonontaa se terveyttämme jokapäiväisessä arjessa. Yhä useammin ihmiset voivat hoitaa kaikki juoksevat asiat suoraan kotisohvalta, pankkiin ei tarvitse lähteä sen voi hoitaa netissä, kauppaostokset tuodaan netistä tilattuina suoraan kotiovelle, edes postilaatikolle ei tarvitse raahautua, koska uutiset voi katsoa televisiosta tai kännykältä.

Ylipaino ja muut sen mukana tulevat sairaudet ovat yleistyneet suuresti ja tämä on yksi kehittyvän teknologian aiheuttamista negatiivisista seurauksista. Toinen teknologian aiheuttama ongelma on odotetun eliniän nostamiseen liittyvät toimet. Vanhuksien sekä parantumattomasti sairaiden elämää voidaan pitkittää liikaakin ja tämä aiheuttaa moraalisia kysymyksiä siitä, milloin yksilöllä on oikeus kieltäytyä hoidosta.

Tulevat vuosikymmenet ovat nopean teknologian kasvun aikaa, eikä sen lopputulosta voida vielä arvioida. Osa tutkijoista on sitä mieltä, että ihmisten maksimaalinen elinikä on jo saavutettu ja toisten mielestä sitä voidaan teknologian avulla nostaa sadoista vuosista aina äärettömyyteen asti. Tälläkin hetkellä moni teknologian yritys on keskittynyt löytämään ikuisen elämän reseptin.