Menu

Tekniikan kehitys lääketieteessä

Lääketiede on kehittynyt teknologian mukana ja sen avulla. 1900 – luvun alusta asti kehitys on lähtenyt nousuun nopeaa tahtia, eikä sille näy vielä hidastumisen merkkejä.

Uusimpia teknologian kehittämiä keksintöjä lääketieteen saralla ovat esimerkiksi

  • Nanorobotit veressä

Nanorobottien käyttö yleisessä lääketieteessä ei ole vielä yleistynyt, mutta teknologia kehittää tätä lääketieteen saNano robots in the bloodraa jatkuvasti. Robotit voivat toimia ihmisen valkosolujen tavalla, tuhoten bakteereja ja muita haitallisia taudinaiheuttajia. Ne voivat myös suorittaa yksinkertaisia tehtäviä, kuten kemoterapian suorittamisen suoraan syöpäsoluihin, jolloin syövän hoito olisi 1 000 kertaa tehokkaampaa kuin normaaleilla lääkkeillä, eikä se aiheuttaisi yhtä vakavia sivuoireita. Nanorobotit voisivat myös kantaa happea, valmistaa verihyytymiä haavoihin ja korjata soluja ja niiden rakenteita.

  • Mielen ja pään siirrot

Ihmiset ovat tavoitelleet kuolemattomuutta aikojen alusta lähtien ja tämän saavuttaminen on entistä lähempänä nykyteknologian avulla. Mooren lain mukaan muutamassa vuosikymmenessä supertietokoneiden pitäisi olla sillä tasolla, että ne voivat toimia ihmisten aivojen tavalla. Tätä on ajateltu yhtenä tapana pitää mieli hengissä loputtomiin, siirtämällä se tietokoneeseen.

  • Sairaalat

Modernimmat sairaalat alkavat kehittyä hyödyntämään kaikkia teknologian tarjoamia mahdollisuuksia. Huoneista voidaan tehdä viihtyisämpiä esimerkiksi asentamalla hologrammi seinä johon potilas saa itse päättää taustan. Sairaalan tiedot ja toiminnot voidaan hoitaa erilaisilla tableteilla ympäri sairaalaa ja huoneet voidaan saada reagoiviksi esimerkiksi vain yhdelle potilaalle ja tämän hoitajille.

  • Robottien suorittamat leikkaukset

Teknologia mahdollistaa jo nyt robottien kokonaan tai osittain suorittamia leikkauksia ja tämä osa tiedettä kasvaa ja kehittyy jatkuvasti. Robotteja kehitellään myös stimuloimaan oikeaa leikkauskokemusta, jolloin kirurgeiksi opiskelevat voivat harjoitella eri leikkauksia turvallisemmin.

  • Holografiset kuvat

Koska sairaaloissa on jatkuvasti lukuisia ihmisiä ja näiden tuomia tartuntatauteja on sairastumisen riski suuri. Yksi isoimmista tautien levittäjistä on fyysiset laitteet kuten näppäimistö ja hiiri. Holografisten vaihtoehtojen tullessa tilalle, mitään fyysistä kohdetta ei kosketa ja tällöin vältytään bakteerien levittämiseltä.

Nämä ja useat muut lääketieteen teknologian saavutukset ovat jo ihmisten ulottuvilla. Lääketieteen tehtävänä on aina ollut ihmisten terveydestä huolehtiminen ja teknologia on mahdollistanut sen entistä tehokkaammalla tavalla.