Menu

Tekniikan kehityksen vaikutus suomalaiseen kulttuuriin

Teknologian vaikutus kulttuuriin

Teknologia on vaikuttanut ja muovannut suomalaista kulttuuria siitä lähtien kun se rantautui maahan. Jo 1900-luvulta alkaen se rikkoi perinteisen maatalousyhteiskunnan, joka oli ollut yhtenäiskulttuuri Suomessa jo satoja vuosia. Kaikkea teknologia ei ole kuitenkaan täysin rikkonut ja muovannut uudeksi, esimerkiksi kirjoja tekniikka tuo yhä useamman lukijan saatavilla esimerkiksi tietokoneiden ja tablettien avulla. Suomessa julkaistaankin väkilukuun verraten toiseksi eniten kirjoja maailmassa ja sähkökirjojen myynti on noussut viime vuosina lähes kaksinkertaistaen niiden käytön vuosittain.

Musiikkiin teknologia on vaikuttanut tuottamalla yhä tehokkaampia ja edullisempia tapoja musiikin nauhoittamiseen ja tuottamiseen. Music technologyParhaimmillaan laulaja voi teknologian avulla saada koko Finlandia-orkesterin taustalleen, vaikka nauhoittaminen tapahtuisi älypuhelimella ja omassa suihkussa. Elokuvissa teknologiaa on käytetty alan alkuhetkistä lähtien ja uudempi teknologia tuo saataville yhä uskottavampia tehosteita ja edullisempia kuvausratkaisuja.

Suomessa ruokakulttuuri on hyvin omalaatuista ja siinä näkyy vaikutteita sekä idästä että lännestä. Teknologian kehitys on muovannut myös ruokakulttuuria, lähes kaikki ruuat on saatavilla säilyvistä pakasteista ja ruuan lämmittämiseen ei tarvita kuin muutaman napin painallus. Ostoksia ei tarvitse torilta lähteä hakemaan vaan nekin voi tilata teknologiaa hyväksi käyttäen suoraan kotiovelle.

Suomelle ominaiset juhlapäivät ovat pysyneet samoina vuosikymmeniä ja kulttuuriin sekä perinteisiin kuuluu esimerkiksi torien tai julistusten pitäminen. Tekniikka on mahdollistanut yhä laajemman markkinoinnin eri tapahtumista ja siitä miten tapahtumat muotoillaan yleisölle. Joulusta on tehty kulutusjuhlaa ja juhannuksena varoitellaan metsäpalojen vaarasta. Julistukset ja erilaiset tärkeät juhlamenot on koko kansan tavoitettavissa kunhan avaa jonkin elektronisista viestintävälineistä.

Teknologian vaikutus kulttuuriin ja perinteisiin näkyy huomattavana esimerkiksi itsenäisyyspäivänä. Lähes jokaiselle suomalaiselle itsenäisyyspäivään kuuluu Tuntematon sotilas – elokuvan katsominen ja linnanjuhlien seuraaminen vähintään sivukorvalla. Vaikka tämä perinne ei ole ollut käytössä television saapumista pidempään, on siitä hyvin nopeassa ajassa muovautunut koko kansalle tyypillinen perinne, jota noudatetaan uskollisesti. Teknologian jatkaessa nopeaa kasvuaan kulttuuri muovautuu yhä herkemmin ja voimakkaammin sen avulla ja hyödyntämään teknologian saavutuksia.

Kauas ovat jääneet ajat, jolloin Suomi oli hyvin harvaan asuttua metsikköä ja pieniä kyläyhteisöjä joilla oli vähäistä vuorovaikutusta esimerkiksi maan toisen puolen kanssa. Nykyään teknologia on mahdollistanut maansisäisen viestinnän ja samalla eri alueiden vaikutusten sekoittumisen tehokkaasti keskenään.